porslinhuset.se

Porslin

Kommer i många olika former

Olika typer av porslin

Fältspatporslin

Fältspatporslin kallas även för äkta porslin eller hårt porslin. Denna typ av porslin är en blandning av fältspat och kaolin och börjades tillverkas rean på 800-talet i Kina. Det här klassas som den typ av porslin som är mest tålig och kan både diskas i diskmaskin och köras i microvågsugn (så länge den inte har någon metalldekoration) utan att förstöras. 

Benporslin

Det klassiska och exklusiva benporslinet innehåller minst 25% benaska. Materialet är oerhört starkt så även tunna former går att tillverka utan att den tappar i hållbarhet. Benporslin är vitt i färgen och mest transparant av de olika porslinsorterna. 

Vitroporslin

Vitroporslin kommer från Amerika. Dess tillverkning sker på liknande sätt som flintgods. Detta porslin har en varmare vit ton och är mindre genomskinligt än fältspatsporslin samt har en viss vattenabsortion. Eftersom att denna typ av porslin bränns så att den blir något tätare kan man göra fina klara och intensiva dekorfärger. En mycket känd servis som är tillverkad i vitroporslin är Muminserien. 

Stengods

Stengods är ett mer rustikt material som tillverkas av lera och kvarts. Tekniskt sett är detta dock inget porslin då det saknar kaolin på ingredienslistan. Men då det tillverkas många serviser i stengods så räknar många in det i samma kategori som porslin. Då stengods bränns vid mycket höga temperaturer passar det sig utmärkt för att använda i ugnsformar. I grunden är färgen grå eller brun men den kan glaseras i andra färger. 

Lergods

Här hittar vi den allra vanligaste typen av keramisk lera. Skillnaden till stengods är att lergods inte bränns vid lika höga temperaturer så den får ett rustikt utseende. Lergods är väldigt poröst vilket möjliggör skapandet av fina mönster. För att det ska vara vattentätt måste det dock glaseras. 

Flintgods

Flintgods är utvecklas ur stengods där man blandar in flinta i leran. Denna typ av lergods uppfann i England under 1700-talet. Lergods är mycket poröst och suger åt sig fukt så för att få porslin som håller behöver det ha en fuktspärr. Men den porösa egenskapen gör att man kan skapa fina dekorer på porslin gjorda av flintgods.